18. října 2013

Domácí koblihy

Ahoj holky,
po dlouhé době zase jeden recept, jelikož jsem dělala těsto na Honzovy buchty a po vykynutí jsem zjistila že se rozbila trouba "epic fail" ☺.
Takže jsem z těsta udělala koblihy a musím říct že se povedly, bylo jich celkem 80 a do rána byly pryč.
Pokud budete recept zkoušet dejte vědět jak se vám povedl.
Přeju dobrou chut a krásný den.


Suroviny:
600g hladké mouky
4 žloutky
60g cukru
špetka soli
120g másla nebo sádla
kostku droždí

1l oleje na smažení
marmeláda musí být bez kousků
na plnění můžete použít i nutelu nebo puding

Postup:
Jako první si zadělám kvas do vlažného mléka (nesmí být vroucí) se nasype lžíce cukru a rozdrolí se kvasnice. Kvas nechám odstát asi 5-10min. ale nemíchám abych neporušila strukturu kvasu. Mezitím do mísy proseji mouku a přidám žloutky, cukr, máslo a špetku soli + kvas. Vymíchám těsto, musí se hodně probouchat aby tam bylo dost vzduchu a těsto pěkně nakynulo. Těsto míchám do doby než se přestane lepit na mísu. Pak nechám kynout 60 - 90min. Občas se těsto může znovu promíchat, ale to já nedělám.
Na pomoučeny vál vyklepnu těsto a rozdělím na dvě poloviny, jednu vyválím na placku o šířce 1,5cm a začnu vykrajovat  kolečka (skleničkou, vykrajovátkem ) , až zpracuji všechno těsto tak nechám ještě na vále chvilku kynout a mezitím si rozehřeji olej - musí být hodně rozpálený jinak by těsto nasáklo tuk dovnitř.
Kolečka vhazuji do vroucího oleje a nechám max. 60sec. z každé strany osmažit, vyndávám na ubrousek.
Po vychladnutí plním marmeládou.

Pokud nemáte plničku na koblihy nebo plnící špičku tak si vykrojte kolečka do páru, jedno naplníte a druhým ho přikrijte.Kraje stlačte prsty aby marmeláda nevytekla. Taky nechte chvilku nakynout a usmažte.

6 komentářů:

  1. hned bych si dala, vypadají tak lahodně :)

    OdpovědětVymazat
  2. mňam mňam mňam dala bych si, koblihy úplně miluju teď tady u tý fotky úplně slintám :oD

    OdpovědětVymazat
  3. Nám se doma nikdy nepovedou takové ty krásné měkké koblížky a zkoušeli jsem různé těsta a nefunguje nám to ani na langoše. Vždycky tvrdé jak štolverk. Nevím jestli to není tím, že mamka odmítá takové věci smažit na pánvi a dává to do fritovacího hrnce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle těsto se dá použít i na langoše stačí jen ubrat cukru. Langoše je lepší vytvarovat a nechat ještě nakynout a pak je dělat na pánvi, nedostanou takový šok a zůstanou křehký.
      Tyto koblihy jsou dobré i na druhý nebo třetí den stačí je na chvilku ohřát v mikrovlnce :)

      Vymazat